Hoe het zo kwam met Onstwedder Gaarv’n

Stichting Onstwedder Gaarv’n wil bekendheid geven aan oude ambachten en deze in stand houden. Dat gebeurt door middel van demonstraties, cursussen en het conserveren en gebruiken van antieke werktuigen en gereedschappen. Maar hoe is het nou allemaal zo gekomen met Onstwedder Gaarv’n?

Historie

In 1977 vierde Onstwedde het 1100-jarig bestaan. Dat werd een groot feest, georganiseerd door stichting Ocrea. Tijdens dit feest was er ruimschoots aandacht voor de historie van het dorp, onder meer met de demonstratie van nostalgische ambachten. Het succes hiervan en het aanvankelijk op kleine schaal verzorgen van demonstraties oude ambachten vormde de basis voor de oprichting een jaar later van Oogst- en Dorscombinatie Uneswido Onstwedder Gaarv’n, kortweg stichting Onstwedder Gaarv’n genoemd.

Onstwedder Gaarv'n werkt al sinds 1977 met vele vrijwilligers aan het bekendheid geven aan en in stand houden van oude ambachten.

Groei

Waar Onstwedder Gaarv’n kleinschalig begon, is de opzet in meer dan drie decennia aanzienlijk grootschaliger geworden. Zo kochten wij in 1984 de complete dorsgarnituur van Landbouwvereniging Nieuw Buinen. Tegenwoordig tellen wij zo’n zeventig vaste vrijwillige medewerkers, een aantal dat eens per jaar – met het Oogstfeest – groeit tot omstreeks 150.

Zelfstandig

In de eerste jaren van haar bestaan maakte stichting Onstwedder Gaarv’n deel uit van dorpsbelangenvereniging stichting Ocrea, die aan de basis stond van de Manifestatie Onstwedde en de Oogstcorso Onstwedde. Halverwege de jaren tachtig werd Onstwedder Gaarv’n zelfstandig.

Oogstfeest

De nadruk tijdens de Manifestatie Onstwedde kwam steeds meer op oude ambachten te liggen. Onstwedder Gaarv’n was nauw betrokken bij de totstandkomen van de Oogstcorso. Wij namen daarom de organisatie van beide evenementen over en voegde ze samen onder de noemer Oogstfeest. Het Oogstfeest wordt nog elk jaar gehouden en trekt altijd duizenden bezoekers naar het Evenemententerrein op de vierde zaterdag in augustus.

Ambachtshoeve

In het voorjaar van 2005 ging voor ons een langgekoesterde wens in vervulling met de bouw van onze eigen activiteitenruimte: de Ambachtshoeve. Deze is te vinden op het Evenemententerrein aan de Wessinghuizerweg in Onstwedde. De Ambachtshoeve biedt ruimte aan al ons materieel, van spekdikkenijzer tot dorsmachines. Verder is er een vergaderruimte en biedt het ons alle voorzieningen om er onze cursussen te verzorgen. De Ambachtshoeve kwam mede tot stand dankzij financiële ondersteuning van de provincie Groningen en Rabobank Zuid-Groningen en niet in de laatste plaats medewerking van de gemeente Stadskanaal.

Financiën

Het gebruik en verbruik van de diverse materialen en gereedschappen zorgt voor een aanzienlijke kostenpost. Dankzij sponsorgeld en de opbrengsten van het geven van demonstraties en de verkoop van producten zijn wij geheel zelfvoorzienend. Wij maken dan ook geen aanspraak op overheidssubsidie voor de reguliere exploitatie.