Dorsen met dorsmachine
Machinaal dorsen van koren met afzonderlijke dorskast en stro-pers, aangedreven door een tractor. De dorsmachine dorst met cilinders en schoont met zeven. Het graan komt in afgewogen zakken de machine uit en het stro in grote pakken.
Dwarsdorsen
Machinaal dorsen van koren met een ‘dwarsdorser’. De korenschoven ( garven) worden overdwars in deze door een tractor aangedreven machine gestopt, waarna de korrels met cilinders uit de aren worden verwijderd. Het graan komt in zakken terecht en de machine maakt kleine stropakjes.
Heckelen
Machinaal dorsen van koren. De door een tractor aangedreven machine verwijdert de korrels uit de aren door middel van pinnen. Het gedorste graan valt op de grond, waarna het wordt geschoond door het te waaieren.
Koren malen
Het malen van graan tot meel met een handmolen.
Strodokken binden en leggen
Van het stro dat overblijft na het vlegeldorsen van rogge worden bundels geknoopt. Deze ‘dokken’ worden onder iedere handgemaakte oud-Hollandse dakpan gelegd om onder meer sneeuw en zand tegen te houden.
Vlegeldorsen
Handmatig dorsen van koren, waarbij de korrels uit de aren worden verwijderd door het op een harde ondergrond te leggen en er op te slaan met dorsvlegels – stokken met kloppers. Net als vroeger in boerenschuren gebeurde, moeten ook bij ons de garven worden gekeerd en op de juiste wijze worden gelegd.
Waaieren
Machinaal scheiden van kaf en koren. De waaiermachine creëert op mechanische wijze wind, waarmee het kaf wordt weggeblazen.
Wannen
Handmatig scheiden van kaf en koren. Het met de dorsvlegels gedorste graan wordt met een grote, ovale mand van boven naar beneden geschud. Dit gebeurt in de buitenlucht, zodat de wind het kaf doet wegwaaien en de graankorrels overblijven.