27
jul
2017

Ballum (Ameland) Ambachtelijke dag

10.00u tot 17.00u: Ambachtelijke dag met 8 ambachten
Jaarlijks wordt in het pitoreske dorp Ballum op Ameland een dag georganiseerd waar ambachten uit vervlogen tijden nieuw leven ingeblazen wordt. Veel bewoners van het dorp kleden zich deze dag in de dracht zoals die in de eerste helft van de vorige eeuw gebruikelijk was. Ook is er de nodige muzikale omlijsting om de gehele dag tot een niet te missen culturele maar vooral ook leuke dag te maken. Voor de scharrelaars zijn ook bij diverse standhouders aan de ambachten gerelateerde producten verkrijgbaar.

04
aug
2017

Appingedam, Coopluydenmarkt, 11.00 – 21.00 uur

Elk jaar, op de eerste vrijdag in augustus, vindt in Appingedam de Coopluydenmarkt plaats. Het historische centrum gelegen aan de ooit voor de handel zo belangrijke wateren van het Damsterdiep leent zich prima voor een warenmarkt in middeleeuwse sferen.

Naast de markt waarbij handelsgoederen met een knipoog naar de Middeleeuwen een belangrijke rol spelen is er natuurlijk veel meer te beleven.

Doorgaans trekt het sfeervolle evenement enkele duizenden bezoekers.

05
aug
2017

Gramsbergen, Oogstdag, 10.00 – 17.00 uur

Grote Nostalgische oostdag op het landgoed De Groote Scheere in Holthone, pal naast de plek waar de Slag bij Ane plaats vond in 1227. Hier wordt te midden van de eeuwenoude bossen op traditionele wijze getoond hoe vroeger rogge enz. werd verbouwd en geoogst, incl. de verwerking met oude dorsmachines en andere oude werktuigen voor stroverwerking enz. Een heel museum aan oude landbouwmachines is in bedrijf op de diverse akkers. Boeren en boerinnen in oude klederdracht laten zien hoe het er vroeger toeging. Daarnaast worden ook de moderne landbouwwerktuigen getoond en kan men de enorme verschillen waarnemen. Dit alles omlijst met een 40 tot 50 tal kramen met standhouders, oude ambachten, imkers, broodbakker, kaas, ijs, wijn, teveel om op te noemen. Verder worden er door vrijwilligsters van het museum pannenkoeken gebakken en kan men een heerlijk drankje(s) nuttigen. Er is live muziek, sjompiekoor en rondritten door menvereniging HARP op het landgoed, van heinde en ver o.a. uit Duitsland komen mensen hier genieten. Kalver schetsen voor de kinderen, rondrit met paard en wagen, schaapscheren, streekeigen producten, brood bakken en nog vele andere activiteiten. Er heerst altijd een heel nostalgisch gemoedelijke en gezellige sfeer. Duizenden bezoekers trekken dan ook elk jaar naar Holthone om daar naast het slagveld van de Slag bij Ane, onder de rook van Coevorden te genieten. Nog maar weinig toeristen zullen dit stukje Nederland kennen. Het oogstterrein ligt naast de N34 vlak onder Coevorden, naast het pannenkoekenrestaurant.

11
aug
2017

Oogstdag Dwingelo, broodbakken 10.00 – 16.00 uur

12
aug
2017

Oogstdag Dwingelo, alle beschikbare ambachten 10.00 – 17.00 u.

De Oogstdag vindt plaats op zaterdag 12 augustus 2017 in het dorpje Lhee vlakbij Dwingeloo.
Aanvang: 10.00 uur tot 17.00 uur
Toegangsprijs
De entreeprijs van volwassenen is € 5,= en kinderen tot en met 12 jaar zijn GRATIS.
Parkeren is GRATIS. De parkeerplaatsen zijn aangegeven via routepaaltjes langs de toegangswegen.
Voor houders van een Gehandicapten Parkeerkaart zijn er speciale parkeerplekken gereserveerd.
Voorzieningen
Op het terrein zijn een centrale post en EHBO aanwezig en tevens toiletten.
Voor de 37e keer zal in het historische Lhee vlakbij Dwingeloo de ‘Oogstdag Oude Stijl’ plaatsvinden.
Op de verschillende locaties tussen de Saksiche boerderijen is voor jong en oud veel te zien en te beleven. Tijdens die bijzondere evenement kunt u kunt genieten van de vele demonstraties, voorstellingen en activiteiten die in het dorpje Lhee plaatsvinden. Hierbij krijgt u een compleet beeld  hoe vroeger het koren werd geoogst en tot eindproduct werd verwerkt.
Boeren maaien rogge met zeis en sikkel, paarden trekken de maaimachine en zelfbinder, de garven worden gebonden. De notaris houdt boelgoed, de bakker kneedt het deeg voor de veldoven, het zandtapijt wordt gestrooid, de was gedaan en de boerenkapel blaast een vrolijk deuntje in de schaduw van de korenmijt. Tevens zijn er exposities van o.a. oude trekkers en motoren, modelbouw en gebruiksvoorwerpen uit vroeger tijden en diverse schilders exposeren een ruime collectie schilderijen.
De nostalgie viert hoogtij als de oude dorsmachine, aangedreven door een locomobiel uit 1900, zich langzaam in beweging zet. 
Kom naar het dorpshart van het schilderachtig en idyllisch gelegen dorp Lhee vlakbij Dwingeloo en geniet een hele dag lang (10.00 uur-17.00 uur) van de sfeer van het ouderwetse oogsten.

19
aug
2017

Anloo, 10.00 – 17.00u, Etstoel, 5 ambachten

Etstoel: rechtspraak op z’n Drents. Dichter bij het verleden komt u nergens. Op elke derde zaterdag van augustus keert het Drentse dorp Anloo vier eeuwen terug in de tijd. De middeleeuwse kerk, de prachtige kerkbrink en de honderden dorpelingen zorgen dan voor zo’n bijzondere entourage dat de bezoeker werkelijk het Drentse verleden inademt. Wie het voor het eerst meemaakt weet niet wat hij of zij ziet.

25
aug
2017

Onstwedde, Oogstfeest voorbereiden

Brood en spekkendikken te koop/afhalen vanaf 13.00 tot 17.00u

26
aug
2017

Onstwedde, Oogstfeest aan de Wessinghuizerweg

10.00u tot 17.00u. Demonstraties oude ambachten, brood- en spekkendikken bakken, braderie en veel kinderactiviteiten.

13
sep
2017

Oldebroek, Schapenmarkt 10.00 – 17.00 uur, 4 ambachten

Jaarlijks wordt in Oldebroek op de woensdag vóór 17 september van 9.00 tot 16.00 uur de Schapenmarkt gehouden. Een dag die in deze tijd niets (meer) te maken heeft met een serieuze schapenmarkt, maar alles met een traditioneel Oldebroeker feest. Voor een echte Oldebroeker (inwoner of oud-inwoner) is een bezoek aan de Schapenmarkt jaarlijks een vast gegeven. Veel bedrijven en scholen houden daar ook rekening mee.
De historie van de schapenmarkt gaat ver terug; hoever valt moeilijk aan te geven omdat niet veel op papier staat. In ieder geval is zeker dat deze markt reeds in 1813 werd gehouden, gezien de rekening van de diaconie van de Hervormde kerk te Oldebroek van 15 september 1813, die betrekking had op de schapenmarkt.